سایت ماهیگیری و ماهی شناسی

اخرین مطالب ارسال شده در انجمن

جستجو در سایت
کانال ما را در تلگرام دنبال کنید
0
--
0
0 نفر

نگاهي به هر دو روي سكه روغن ماهي

منبع:مجله سلامت

اين روزها مردم به وضعيت تغذيه‌شان بيشتر اهميت مي‌دهند، اما همين موضوع، سلامت آنها را به مخاطره نيز انداخته است.‌ مي‌پرسيدچطور؟ خيلي‌ها تصور مي‌كنند، خوردن مكمل غذايي رنگارنگ، مي‌تواند موجب تقويت سلامتشان شود، در حالي كه سخت در اشتباهند. مصرف اين قرص‌ها در مواقعي كه نيازي به مصرفشان نيست، مي‌تواند به جاي سود، زيان‌هايي را به همراه داشته باشد.

روغن ماهي،سرشار ازامگا 3

اين روزها نام امگا 3 را زياد مي‌شنويد اما تا چه اندازه با آن آشنايي داريد؟ امگا 3 نوعي اسيد چرب است كه به عنوان واحدهاي تشكيل ‌دهنده چربي‌ها از آن ياد مي‌شود. از آنجايي كه چربي‌ها به دو دسته اشباع و غيراشباع تقسيم مي‌شوند، اسيدهاي چرب امگا 3، در دسته چربي‌هاي غيراشباع جاي مي‌گيرند. در ميان اسيدهاي چرب امگا 3 اسيد چربي به نام اسيد لينولنيك وجود دارد كه در بدن نيز ساخته نمي‌شود و بايد از طريق مواد غذايي به بدن برسد. مطالعات نشان داده‌اند كه اين اسيد چرب در كنار ساير اسيدهاي چرب ضروري در ساخت تركيباتي كه در تنظيم فشار خون، فعاليت پلاكت‌ها، انتقال تحريكات عصبي و پاسخ‌هاي ايمني دخالت دارند، شركت مي‌كند. از بهترين مواد غذايي كه از منابع غني امگا‌3 محسوب مي‌شوند، مي‌توان به روغن ماهي اشاره كرد. اين چربي در روغن ماهي تن، قزل‌آلا، كپور و شاه ماهي وجود دارد و با خوردن آنها اين اسيد چرب در مقادير بالايي به بدن مي‌رسد.

روغن ماهي، دشمن سرطان

نگاهي به هر دو روي سكه روغن ماهي

مطالعات نشان داده‌اند كه، دريافت منظم اين ماده مغذي در مردان از ابتلا و پيشرفت سرطان پروستات جلوگيري مي‌كند. محققان دريافته‌اند كه تعادل ميان اسيد هاي چرب امگا 3 و امگا 6 از بروز سرطان در پروستات جلوگيري كرده و در حفظ سلامت مردان در برابر اين بيماري كمك مي‌كند. مطالعات ديگر نشان داده‌اند كه اين اسيد چرب در روغن ماهي از بروز بيماري‌هاي قلبي نيز جلوگيري مي‌كند و از آنجايي كه اسيدهاي چرب امگا‌6 نيز در روغن‌هاي مايع گياهي وجود دارد، توصيه مي‌شود در تهيه ماهي‌هاي سرشار از اسيدهاي چرب امگا 3 جهت طبخ (البته به مقدار اندك) از اين روغن‌هاي گياهي استفاده شود. دانشمندان در تحقيقات خود دريافته‌اند، امگا‌3 از پيشرفت تومورهاي سرطاني در مغز استخوان نيز جلوگيري كرده و مصرف آن براي مردان مستعد به اين بيماري توصيه مي‌شود.

باهوش‌تر و موفق‌تر

مطالعات بر روي 9هزار مادر و كودك‌هايشان نشان داده است، مادراني كه امگا 3 كمتري دريافت كرده‌اند، فرزندانشان از ضريب هوشي پايين‌تري برخوردارند. اين مطالعات نشان داده‌اند، هماهنگي بين چشم‌ها، دست‌ها و مهارت‌ اجتماعي در اين كودكان بهتر بوده است و سرعت عمل بالا‌تري دارند. محققان مي‌افزايند،ضريب هوشي اين كودكان 6 مرتبه از حالت عادي كمتر است. به علاوه، اين كودكان در فعاليت‌هاي اجتماعي خود (مانند دوستيابي) ناتوان‌تر هستند و با اختلالات رفتاري در بزرگسالي روبه‌رو خواهند بود.آنها در ادامه مي‌افزايند،60 درصد ‌از ‌مغز ‌را‌ چربي‌ها ‌تشكيل مي‌دهند كه‌30‌درصد از آن اسيدهاي چرب ضروري و اسيد چرب امگا‌3 است كه اغلب از طريق امگا 3 اي كه مادر در دوران بارداري مصرف مي كند، به نوزاد مي‌رسد. به اين دليل مصرف روغن ماهي به صورت ماهي‌هايي كه روغن بالاتري دارند، در دوران بارداري توصيه مي‌شود.حتي در مطالعه‌اي ديگر ديده شده است كه مي‌توان با دادن مكمل روغن ماهي به بچه‌هاي دبستاني تا حدودي در رفتارهاي بد آنها تغييراتي ايجاد كرد.
محققان در اين مطالعه به اين نتيجه دست يافته‌اند كه كمبود امگا 3 در بچه‌ها‌و حتي در دانش آموزان بزرگ تر10(تا16‌ساله) نيز موجب بروز مشكلات رفتاري مي‌شود كه با دريافت روغن ماهي مي‌توان به ميزان قابل توجهي از مشكلات روحي، رفتاري و اجتماعي آنها كاست.

بچه‌هاي سالم تر با روغن ماهي

جالب است بدانيد كه اين روغن در دوران بارداري نه تنها بر ضريب هوشي نوزادان اثر دارد، بلكه داراي فوايد ديگري نيز هست. به تازگي مطالعات نشان داده‌اند، مادراني كه در دوران بارداري از اين روغن استفاده كرده‌اند به احتمال كمتر كودكاني با وزن كم را به دنيا خواهند آورد. از آنجايي كه كمبود وزن در بدو تولد با ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و ديابت رابطه مستقيمي دارد، از اين رو جلوگيري از بروز اين بيماري‌ها در حفظ سلامت كودك حتي در بزرگسالي نيز اهميت بالايي دارد. به علاوه چون ماهي‌ها سرشار از امگا‌3 هستند، داشتن يك بارداري سالم مي‌تواند با مصرف اين ماده غذايي ميسر شود. از اين رو دانشمندان ماهي را به عنوان جزء مهمي از رژيم غذايي انسان‌ها خصوصاً در اين دوران به حساب مي‌آورند. محققان در رابطه با اثرات مصرف روغن ماهي در دوران بارداري عقيده دارند كه دريافت مناسب امگا‌3 مي‌تواند از بروز بيماري فشار خون و ساير مشكلات ناشي از آن در ميانسالي بكاهد و به اين دليل است كه به مادران باردار توصيه مي‌شود حداقل دوبار در هفته از ماهي استفاده كنند.


نگاهي به هر دو روي سكه روغن ماهي

آن روي سكه

با وجود تمامي فوايدي كه روغن ماهي دارد، نبايد آن ‌را بي مورد و بدون حساب و كتاب مصرف كرد. گاهي مصرف زياد اين ماده كمبود ويتامين E را به همراه دارد كه افراد را با كم خوني مواجه مي‌سازد. گاهي نيز مصرف بي‌رويه اين روغن‌ها موجب بروز خونروي شده كه بر اثر ضربه، عمل جراحي و يا اعمال دندانپزشكي آشكار مي‌شود. پس خودسرانه از روغن ماهي به ميزان بالا استفاده نكنيد. به علاوه ، به ياد داشته باشيد كه اين روغن نيز مانند روغن‌هاي ديگر داراي كالري بالايي است كه مصرف بي‌رويه آن مي‌تواند انرژي مازادي را به بدن رسانده و موجب چاقي شود.

0
--
0
0 نفر

چرا باید ماهی بخوریم؟

خوردن ماهی

مصرف آبزیان از دیرباز به ‌عنوان یکی از غذاهای بسیار مهم، هم از نظر ارزش‌های غذایی و هم از نظر روش‌های دارویی مطرح بوده است. در عصر حاضر نیز با توجه به رشد روزافزون جمعیت و در حالی که نیمی از مردم دنیا دچار سوءتغذیه هستند، ماهی و آبزیان می‌توانند در مقام تامین پروتئین مصرفی جایگاه ویژه‌ای را دارا باشند.

ماهی با دارا بودن 19 درصد پروتئین و جذب 99 درصد از این میزان پروتئین و همچنین چربی‌ها و اسیدهای آمینه ضروری بدن و ویتامین‌ها و مواد معدنی مهم از نظر غذایی دارای ارزش بالایی است. همچنین در چند بیماری مانند ناراحتی‌های گوارشی و عروقی به‌عنوان یک دارو مطرح است.

در کشور ایران با توجه به منابع متعدد تولید آبزیان و پیشرفت‌هایی که در چند سال اخیر در امر آبزی‌پروری در آب‌های داخلی صورت گرفته، پتانسیل قوی در امر تولید آبزیان ایجاد شده است. اما متاسفانه به دلیل اطلاعات اندک هموطنان در مورد انواع خاص غذایی و دارویی ماهی و شیوه طبخ آنها ، گرایش به مصرف این ماده غذایی در کشور محدود است.

پروتئین موجود در گوشت مرغ، گوساله، تخم‌مرغ و پنیر از مواد عمده تامین‌کننده پروتئین حیوانی است. اما گوشت ماهی از ارزش‌های غذایی بالاتری برخوردار است.

پروتئین حاصله از گوشت ماهی دارای کلیه اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن برای رشد و نمو است. به همین دلیل گوشت آبزیان برای تامین نیازهای روزانه پروتئین دارای اهمیت بسیار زیادی است.

در گوشت ماهی بافت پیوندی کمتری در مقایسه با سایر گوشت‌ها وجود دارد و می‌توان گفت که تقریبا همه گوشت ماهی مصرف شده به وسیله بدن جذب می‌شود و به همین دلیل است که در بسیاری از بیماری ها، خوردن گوشت ماهی توصیه می‌شود.

بسیاری از غذاهای پرارزش دارای موادی هستند که خوردن آنها ممکن است چندان نافع نباشد. غذاهای حاصل از آبزیان علاوه بر تامین پروتئین‌های مورد نیاز بدن، دارای بسیاری از ویتامین‌ها و مواد معدنی به ویژه ویتامین 12 B هستند. بدیهی است اگر این غذاها توأم با سبزی‌ها مصرف شوند، ارزش آنها به مراتب بیشتر خواهد بود.

میزان چربی موجود در ماهی‌ها و سایر آبزیان در مقایسه با گوشت قرمز بسیار کمتر است. بیشتر ماهی‌ها کمتر از 5 درصد چربی دارند. فقط چربی گوشت مرغ بدون پوست مانند ماهی است.

با توجه به مشکلات و تنگناهای غذایی و افزایش روزافزون ناراحتی‌های قلبی و عروقی به ویژه در شهرهای بزرگ کشور، مصرف ماهی و سایر آبزیان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

در تحقیقاتی که روی سیستم تغذیه‌ای جوامع گوناگون صورت گرفته، مشخص شده است صیادان ژاپنی که در جزیره "کیوشو" زندگی می‌کنند، کلسترول خون‌شان بسیار پایین است.

در دهه 70 معلوم شد که اسکیموهای گریلند با وجود مصرف مقادیر بالای چربی و پروتئین به بیماری‌های قلبی دچار نمی‌شوند. این تفاوت در نوع چربی مصرفی آنهاست. چربی ماهی و محصولات آبزیان غیراشباع است، در حالی که چربی موجود در گوشت قرمز و حتی گوشت سفید طیور به طور عمده چربی‌های اشباع شده است.

ماهی

خواص بالینی ماهی

چرا باید ماهی بخوریم؟

* چربی امگا3 موجود در گوشت ماهی در جلوگیری از سکته مغزی ، لخته شدن خون در عروق چشم، مغز و سایر اندام ها نقش مهمی دارد.

* چربی امگا3 سبب کاهش میزان تری‌گلیسیریدها می‌شود.

* چربی امگا3 یک اسید چرب است که نقش عمده‌ای در جلوگیری از آرتریت‌ها(تورم مفاصل) دارد.

* چربی امگا3 نقش ضد سرطان دارد.

غذای تهیه شده از آبزیان، مغذی و پرارزش است.

غذای پرارزش به غذایی گفته می‌شود که دارای مواد و عناصر غذایی لازم برای حفظ سلامت بدن و فاقد مواد غیر لازم و مضر می باشد. غذاهای حاصل از آبزیان در عمل جزو این دسته از غذاها به حساب می‌آیند، زیرا علاوه بر داشتن پروتئین پرارزش و کافی، دارای انواع متعدد و مقادیر مناسبی از ویتامین‌ها و مواد معدنی بوده و در عین حال، دارای مقادیر کمی چربی و کلسترول هستند.

ماهی درمانی

چه خوب است اگر بتوانیم در مصرف مواد غذایی هم، مانند هر کار دیگری برنامه‌ریزی کرده و غذاها را نه تنها برای سیر شدن، بلکه به دلیل تامین نیازهای واقعی بدن و جلوگیری از بروز عوارض و بیماری های متعدد مصرف کنیم.

مصرف ماهی سبب افزایش رشد در کودکان، بالا بردن بهره هوشی و افزایش طول عمر می‌شود و در درمان بیماری‌های گواتر، کاهش فشارخون ، درمان سردردهای میگرنی و بیماری‌های کلیوی ، کاهش سرطان پستان در زنان و کاهش خطر بیماری آلزایمر، تاثیر به سزایی دارد. کارشناسان مواد غذایی مصرف سه وعده ماهی در هر هفته را توصیه می‌کنند.

برای سالم ماندن ماهی بخورید

در بسیاری از جوامع نصف مرگ و میرها در اثر تصلب شرائین است که حاصل تجمع کلسترول و ایجاد رسوب در عروق خونی است که سبب مسدود شدن رگ‌های تغذیه‌کننده قلب و در نتیجه حملات قلبی و مغزی می‌شود. با کاربرد یک رژیم غذایی مناسب می‌توان احتمال مبتلا شدن به این مشکلات را به میزان چشم‌گیری کاهش داد.

صدیقه جزایری

چرا باید ماهی بخوریم؟

منبع : تبيان

برای مشاهده بقیه صفحات این موضوع کلیک کنید